Sungai Petani

Sungai Petani ialah bandar kedua terbesar di Kedah. Ia terletak ditengah-tengah negeri menjadikannya mudah untuk dikunjungi. Bandar ini dikelilingi tempat-tempat menarik yang boleh dilawati. Antara tarikan pelancongan yang ada ialah taman rekreasi, pantai dan alam semulajadi. Manakala bandar Sungai Petani sendiri menjadi destinasi untuk membeli-belah dan menjamu selera di restoran popular pelbagai jenis masakan.

Taman Rekreasi Sungai Merbok

Taman Rekreasi Sungai Merbok

Taman Rekreasi Sungai Merbok ialah tempat menarik di Sungai Petani yang cukup seronok untuk dilawati. Ia terletak di Kompleks Jeti Semeling iaitu lebih-kurang 7KM dari pusat bandar. Taman rekreasi ini termasuk dalam Kawasan Pemuliharaan (Biodiversity) Hutan Simpan Bakau Merbok. Tarikan utama disini ialah Hutan Bakau Simpan. Pengunjung dapat memerhatikan pokok-pokok bakau yang tumbuh ditepi sungai melalui laluan pejalan kaki yang dinamakan Pelantar Bakau.

Makan Malam di D’Madinah Corner, Sungai Petani

Bagi anda yang mencari tempat makan malam di Sungai Petani, sila cuba restoran makanan barat di D'Madinah Corner. Ia cukup terkenal dan menjadi bualan di media sosial. Lokasi D’Madinah Corner ni terletak di No 27, Taman Temusu Padang Temusu, Sungai Petani, Kedah. Waktu operasi dari jam 5.30 petang sampai 2 pagi dan cuti pada hari ahad sahaja. Sebab ramai sangat orang asyik pos gambar makan dekat sana. Mana tahan, lepas tu ramai pula yang puji makanan kat situ memang sedap dengan harga yang berbaloi. Setiap set makanan siap dengan air teh o ais atau sirap. Pilih yang mana kita suka.

Swiss Inn Sungai Petani

Jika anda merancang untuk bercuti ke Kedah atau datang ke Negeri jelapang padi ini sama ada atas urusan kerja mahupun bercuti, anda harus cuba bermalam di Swiss Inn Sungai Petani, Kedah walaupun hanya untuk satu malam sahaja. Hotel ini terletak di kawasan berhampiran bandar Sungai Petani dan tempat-tempat menarik yang boleh dilawati di daerah Kuala Muda. Ia juga sesuai dijadikan tempat penginapan untuk keluarga yang besar. Swiss Inn menawarkan perkhidmatan mesra pelanggan dan pelbagai kemudahan turut disediakan untuk keselesaan pengunjung.

Carnival Sungai Petani

The Carnival Sungai Petani

Kalau orang tanya aku nak pergi holiday dekat mana yang best, yang boleh bawa anak-anak mandi, memang aku failed sebab seingat aku la, seumur hidup aku hanya dua kali je kot aku pergi water park ni. Diringkas kan cerita, raya haji baru ni, kami satu keluarga pergi ke water park Carnival Sungai Petani. Tak de plan apa pun, rancang malam esok pagi-pagi dah terus pergi. Rasanya pagi tu kot baru google cari info sikit pasal Carnival Sungai Petani.

Restoran Nasi Padang Langkasuka, Sungai Petani

Jika anda bercuti ke Sungai Petani dan mencari tempat makan yang menyediakan makanan lain dari biasa, anda boleh mencuba Restoran Nasi Padang Langkasuka. Restorannya sangat luas dan selesa. Ia juga nampak sangat bersih. Antara makanan yang disediakan di restoran ini ialah nasi campur, berbagai menu ayam penyet, bakso, soto, lontong dan beberapa jenis makanan Indonesia yang lain. Saya sempat berkunjung ke restoran ini untuk makan tengahari sewaktu bercuti ke The Carnival Water Park, Sungai Petani baru-baru ini.

Park Avenue Sungai Petani

Park Avenue Sungai Petani adalah sebuah tempat penginapan mewah bertaraf 4 bintang bagi hotel di kawasan daerah utara dan sering menerima kunjungan dari pelancong dalam dan luar negara. Hotel ini menyediakan banyak kemudahan demi keselesaan para tetamu dan dilengkapi keselamatan yang rapi. Jika anda ingin bercuti ke Kedah dan mencari tempat penginapan yang menyediakan pelbagai kemudahan dalam satu tempat, Park Avenue adalah hotel yang harus ada di dalam senarai hotel pilihan anda.

Tempat makan sedap di Sungai Petani, Kedah

Tempat makan sedap di Sungai Petani

Salah satu aktiviti menarik semasa bercuti disesuatu tempat ialah merasa makanan tempatan. Jika anda bercuti ke Sungai Petani, Kedah, pastikan anda singgah merasa makanan di tempat makan sedap yang kami senaraikan ini.

Marina Tomyam, Sungai Petani

Restoran masakan Thai ini terletak berhampiran lampu isyarat tol Sungai Petani Utara. Berbagai jenis masakan ala-Thai yang ada, namun makanan yang sedap ialah seperti: