Malaysia

Malaysia ialah sebuah negara yang cantik. Ia mempunyai banyak tarikan alam semulajadi seperti pantai yang menawan, pulau yang mempersonakan dan hutan berusia berjuta tahun yang belum diterokai. Selain itu, banyak tempat menarik dibangunkan. Berbagai usaha dalam membangunkan sektor pelancongan juga giat dijalankan samada diperingkat kerajaan pusat mahupun negeri.

Berikut ialah tempat menarik di Malaysia yang boleh dilawati. Ada destinasi percutian, aktiviti pelancongan, resort menarik dan bermacam-macam lagi. Dapatkan maklumat yang anda perlukan seperti lokasi untuk bersiar-siar, aktiviti pelancongan yang boleh dilakukan dan harga tiket. Rancang percutian anda dengan maklumat yang disediakan ini.

Untuk melihat tempat menarik mengikut negeri, lawati halaman Tempat Menarik.

Tempat menarik untuk bercuti bersama keluarga

Batu ferringhi Penang

Bercuti bersama keluarga ialah masa dimana ibubapa atau suami/isteri meluangkan sepenuh masa bersama anak-anak di suatu lokasi pelancongan. Untungnya ada banyak sekali tempat menarik untuk bercuti bersama keluarga di Malaysia. Malah ada tempat pelancongan yang memerlukan kos perbelanjaan yang sangat kecil untuk bercuti. Kali ini Percutian Bajet telah menyusun lokasi percutian menarik yang ada di setiap negeri yang sesuai untuk percutian keluarga. Fokus percutian ini lebih kepada kegermbiraan kanak-kanak, bermula dengan negeri paling utara di Semenanjung Malaysia.

Senarai taman tema di seluruh Malaysia

Taman Tema Sunway Lagoon

Malaysia mempunyai banyak taman tema menarik yang menjadi tarikan pelancong dalam dan luar negara. Taman tema air menjadi pilihan ramai berbanding taman hiburan (amusement park) mungkin kerana ia lebih sesuai untuk percutian keluarga. Percutian Bajet telah menyediakan senarai taman tema air di Malaysia dan juga taman tema lain yang disusun mengikut negeri sebagai panduan untuk pengunjung merancang percutian ke sana.

Senarai pantai di Malaysia yang menarik dan popular

Pantai-menarik-di-malaysia

Pantai di Malaysia merupakan salah satu destinasi pelancongan yang menjadi pilihan ramai setiap kali tiba musim cuti. Suasana yang damai dan pemandangan yang menarik ditepi pantai serta berbagai kemudahan pelancongan yang disediakan menjadikan pantai lokasi strategik untuk percutian keluarga. Percutian Bajet telah menyusun pantai menarik yang ada di Malaysia mengikut setiap negeri sebagai rujukan pengunjung yang ingin bercuti. Walau bagaimanapun, senarai pantai ini tidak termasuk pantai yang ada di pulau-pulau pelancongan.

Senarai hotel dan resort popular di Malaysia

Hotel dan resort popular

Halaman ini memaparkan senarai hotel dan resort menarik di Malaysia. Percutian Bajet telah menyusun semua penginapan ini mengikut negeri agar mudah bagi pengunjung memilih berdasarkan destinasi percutian. Walau bagaimanapun, senarai ini adalah berdasarkan populariti, bukan kerana faktor tertentu seperti harga yang murah, penginapan menarik atau memberi perkhidmatan yang terbaik. Semua hotel dan resort popular yang tersenarai ini mempunyai tarikan dan keistimewaan tersendiri.

Pulau-pulau di Malaysia yang menarik untuk percutian

Pulau menarik di Malaysia

Malaysia mempunyai banyak pulau yang cantik dan menjadi tumpuan pelancong. Malah coral dan hidupan laut yang terdapat di beberapa buah pulau di negara ini adalah antara yang tercantik di dunia. Jika anda belum pernah menikmati percutian pulau, cubalah kerana anda tidak perlu pergi jauh dan percutian ke pulau juga tidak memerlukan kos yang besar. Bagi pengunjung yang mencari destinasi pulau-pulau untuk percutian, disini kami senaraikan pulau di malaysia yang cukup menarik untuk anda.

Tempat percutian menarik di Malaysia

Tempat percutian menarik malaysia

Percutian yang hebat tidak semestinya ke luar negara. Malah untuk menikmati percutian menarik dan bermakna juga tidak semestinya memerlukan bajet yang besar. Kita sangat beruntung kerana terdapat banyak tempat menarik di Malaysia yang boleh dikunjungi. Kali ini laman web Percutian Bajet telah menyusun senarai tempat percutian menarik di Malaysia yang paling popular mengikut jenis percutian sebagai panduan pengunjung memilih dan merancang destinasi yang sesuai untuk percutian mereka.

Senarai air terjun di Malaysia

Air terjun di Malaysia

Malaysia mempunyai banyak tempat pelancongan alam semulajadi yang menjadi tarikan pelancong. Salah satu darinya ialah air terjun. Terdapat banyak air terjun di Malaysia yang cantik dan mempunyai daya tarikan tersendiri. Disini kami senaraikan air terjun terkenal yang menjadi tumpuan pelancong untuk bercuti, berkelah bersama keluarga, mandi-manda atau berehat menenangkan fikiran.

Tarikan pelancongan di Malaysia

Malaysia mempunyai berbagai tarikan pelancongan alam semulajadi dan kebudayaan yang menggamit kehadiran pelancong ke negara ini. Kerajaan dan pihak bertanggungjawab juga turut aktif melaksanakan pelbagai pembangunan dan aktiviti bagi menambah kemeriahan industri pelancongan seperti festival yang dirancang setiap tahun.

Tarikan pelancongan Alam Semulajadi

Malaysia bertuah kerana mempunyai berbagai tarikan pelancongan alam semulajadi yang unik dan mempersonakan.

Antara tarikan pelancongan alam semulajadi di Malaysia yang utama ialah:

Pasar Kemboja di Malaysia

Pasar Kemboja di Malaysia terkenal dengan pelbagai jenis pakaian murah yang dijual secara borong dan runcit. Antara pakaian yang dijual di Pasar Kemboja ialah baju kurung, tudung, selendang, kain pasang, pakaian lelaki dan kanak-kanak serta lain-lain lagi. Disebabkan pengunjung dapat membeli pakaian dengan harga borong, ramai yang mendapat manafaat dengan berniaga kecil-kecilan secara online. Malah ramai yang sanggup datang dari jauh untuk membeli-belah di pasar kemboja ini.

Sayangi air terjun kita

Kita sangat beruntung kerana terdapat banyak tempat menarik semulajadi ada di Malaysia. Air terjun adalah salah satu darinya. Saya dan keluarga memang suka ke pusat peranginan atau taman rekreasi air terjun. Suasana hutan memang menarik hati membuatkan saya berasa tenang dapat menghirup udara segar. Berbagai aktiviti menarik boleh saya lakukan bersama keluarga seperti berkelah, mandi air terjun dan kadang-kala berkhemah dikawasan air terjun. Disini saya ingin berkongsi satu kawasan air terjun yang sangat menarik di tempat saya.