Taiping

Taiping ialah salah satu destinasi pelancongan popular yang terletak di negeri Perak. Terdapat beberapa tarikan disini seperti peranginan tanah tinggi, taman rekreasi, tasik, zoo dan muzium. Ia cukup sesuai untuk percutian keluarga dan rombongan. Selain itu, kemudahan penginapan dan makanan disini juga banyak menjadikannya pilihan setiap kali musim cuti sekolah atau cuti umum.

Taman Botani Perak

Taman Botani Perak, Taiping.

Taman Botani Perak adalah destinasi menarik baru yang boleh anda lawati jika berkunjung ke Taiping. Projek pembinaan yang bermula sejak 2016 ini telah siap beberapa fasa penting dan sudah mula dibuka kepada orang-ramai. Ia mula beroperasi secara rasmi pada 16 Ogos 2019.

Melawat Zoo Taiping

Zoo Taiping Perak

Zoo Taiping ialah salah satu tempat menarik di Perak yang paling popular dikalangan pelancong tempatan. Ia dibina pada tahun 1961 dan menyimpan kira-kira 1200 ekor binatang dari 140 spesis.

Kawasan seluas 36 ekar ini dibahagikan kepada dua bahagian iaitu loop timur dan loop barat dimana kandang-kandang binatang dibina mengikut persekitan semulajadi binatang tersebut. Pengunjung boleh melawat seluruh kawasan ini dengan menaiki keretapi mini yang disediakan oleh pihak zoo dan kemudian berjalan kaki melihat dengan lebih teliti binatang mana yang anda suka.

Muzium Perak di Taiping

Kapal terbang lama di Muzium Perak Taiping

Muzium Perak merupakan salah satu tempat menarik yang mesti dilawati jika anda berkunjung ke Taiping. Ramai yang merasakan bahawa melawat muzium adalah aktiviti yang membosankan tetapi kami pasti anda tidak akan beranggapan sedemikan selepas melawat muzium ini.

Jika anda datang melawat pada musim cuti sekolah, muzium ini akan dipenuhi dengan rombongan sekolah dan ibubapa yang membawa anak-anak bercuti. Ini menunjukkan bahawa muzium yang dibina pada zaman penjajahan British dahulu memang popular. Jadi pilih waktu yang sesuai untuk keselesaan anda.

Bercuti di Bukit Larut

Bukit Larut Taiping

Bukit Larut adalah tempat menarik di Taiping yang sangat popular. Ia merupakan salah satu tempat warisan dan sejarah yang ada di bandar ini. Selain itu, ia juga merupakan destinasi popular jungle trekking dan mendaki bukit. Hutan semulajadi yang kaya dengan flora dan fauna serta suasana yang tenang dengan udara yang segar dapat mendamaikan setiap jiwa yang datang ke sini.

Hotel Taiping Perdana

Hotel Taiping Perdana yang terletak di negeri Perak sering menjadi hotel tumpuan untuk pengunjung yang berkelas atasan mahupun ekonomi. Segala kelengkapan yang disediakan dengan begitu kemas dan tersusun. Bagi pengunjung yang sentiasa inginkan keselesaan ketika menginap di hotel, boleh la cuba bermalam di Hotel Taiping Perdana.

Hotel Taiping Perdana di Perak