Melaka

Melaka ialah destinasi pelancongan paling popular di Malaysia. Benar. Jika anda ingin bercuti dan melawat tempat menarik yang ada di negeri ini, elakkan musim cuti sekolah atau cuti umum. Ini kerana pada jalanraya akan sesak dengan kenderaan, hotel dan resort hampir semuanya akan penuh dan anda terpaksa beratur panjang untuk melawat tempat menarik.

Apa yang menyebabkan Melaka begitu popular dikalangan pelancong? Bagi pelancong tempatan, mungkin persepsi dan juga terbiasa. Ini kerana Melaka adalah negeri awal yang terkenal dengan pelancongan di Malaysia. Tidak dinafikan negeri ini memang banyak tarikan pelancongan. Malah ia mempunyai hampir segala-galanya.

Antara tarikan pelancongan di Melaka yang boleh dilawati ialah seperti tempat bersejarah, warisan budaya dan senibina serta taman tema. Lokasi percutian menarik pula ialah seperti Bandar Hilir atau Bandar Melaka, beberapa pantai yang cantik dan resort popular. Lihat maklumat yang lebih terperinci dalam artikel dibawah.

Lihat semua destinasi pelancongan mengikut negeri dihalaman Tempat Menarik.

Melaka River Cruise

Melaka River Cruise malam

Melaka River Cruise ialah aktiviti pelancongan yang boleh dilakukan jika anda ke bandar Melaka. Anda akan dibawa menaiki bot menyusuri Sungai Melaka sejauh sembilan kilometer untuk melihat berbagai tarikan yang ada disepanjang tebing sungai. Ia adalah pengalaman yang sangat menyeronokkan. Perjalanan selama 45 minit bagaikan tak terasa. Disini saya senaraikan apa yang menarik boleh diperhatikan semasa mengikuti aktiviti river cruise di Sungai Melaka sebagai panduan anda yang berminat untuk mencuba.

Tempat menarik di Bandar Melaka

Kota A Famosa Bandar Melaka

Melaka memang banyak pusat pelancongan menarik yang boleh dilawati. Malah jika diikutkan, percutian 3 hari 2 malam belum cukup untuk melawat semua tempat menarik di bandar Melaka sahaja, belum lagi di daerah lain. Dari perbualan dengan pelancong luar yang ditemui, ada yang telah tinggal lebih dari dua minggu bagi mengikuti sepenuhnya tarikan yang ada di sini. Jadi, kali ini saya ingin berkongsi keistimewaan yang ada disekitar bandar Melaka sebagai panduan anda.

Melawat Muzium Samudera Melaka

Muzium Samudera Melaka

Muzium Samudera terletak berhadapan dengan Craft Centre atau Medan Samudera. Didalamnya terdapat dua buah muzium iaitu Muzium Kapal dan Muzium Maritim. Paling menyerlah tentu sekali Muzium Kapal kerana ianya cukup unik dan menarik perhatian. Kapal ini dibina pada tahun 1990 replika kepada kapal Portugis iaitu Flor de La Mar. Pengunjung berpeluang melihat bagaimana keadaan dalam kapal zaman dahulu. Berbagai maklumat berkenaan kerajaan Melaka pada zaman dahulu boleh didapati disini. Pameran meliputi lukisan, peta, replika kapal dan beberapa artifek berkaitan perdagangan di Melaka.

Makan malam di PNK Melaka Barat

Restoran PNK Melaka Barat

PNK Melaka Barat merupakan salah sebuah pusat pelancongan di Melaka yang semakin popular. Jika anda tidak pernah mendengar sebelum ini, PNK ialah ringkasan kepada Persatuan Nelayan Kawasan. Perkhidmatan pelancongan yang ditawarkan disini ialah Medan ikan bakar dan juga bilik penginapan yang diberi nama Chalet Nelayan. Editor Percutian Bajet berpeluang ke Melaka cuti sekolah baru-baru ini dan sempat bermalam serta menjamu selera di sini. Jadi berikut adalah maklumat ringkas serta huraian kami mengenai lokasi percutian ini dan juga perkhidmatan yang diberi.

Melawat Zoo Melaka

Zoo Melaka

Zoo Melaka merupakan salah satu destinasi pelancongan popular di negeri Melaka. Ia adalah lokasi menarik dan sesuai untuk seisi keluarga. Bagi yang mementingkan pendidikan anak-anak, melawat zoo adalah pendedahan yang sangat baik. Melihat haiwan dan binatang liar secara langsung pasti memberi pengalaman baru menarik buat mereka. Kali ini Percutian Bajet ingin berkongsi maklumat tentang zoo kedua terbesar di Malaysia ini dengan anda semua. Jika anda merancang untuk jalan-jalan ke Zoo Melaka, mari lihat apa yang ada di sana.

Tempat percutian di Melaka menarik untuk keluarga

Pengkalan Balak Melaka

Melaka ialah salah satu destinasi percutian popular dimusim cuti sekolah. Banyak lokasi pelancongan menarik yang boleh dilawati bila bercuti di sini. Apa jua jenis percutian yang anda inginkan, semuanya ada di negeri ini. Kali ini Percutian Bajet ingin berkongsi beberapa tempat percutian di Melaka yang menarik, unik dan cukup istimewa untuk anda luangkan masa bersama keluarga tersayang.

Bercuti di Pantai Klebang Melaka

Pantai Klebang Melaka

Pantai Klebang ialah salah satu lokasi menarik untuk bercuti di Melaka. Berbagai kemudahan dan tarikan pelancongan telah dibangunkan disini bagi menarik lebih ramai pelancong. Kali ini Percutian Bajet akan berkongsi keunikan dan keistimewaan yang ada di pantai ini sebagai panduan anda. Jadi semua, jom bercuti di pantai Klebang Melaka.

Nota: Untuk melihat destinasi pelancongan lain, sila lawati halaman Senarai tempat menarik di Melaka.

Bercuti di A Famosa Resort Melaka

A Famosa Resort Melaka ialah salah satu lokasi pelancongan menarik di Melaka. Ia adalah sebuah resort yang mempunyai berbagai tarikan selain dari penginapan yang selesa. Disini pengunjung boleh menikmati percutian riang-ria bersama keluarga di taman tema air, Animal Safari dan juga Cowboy Town. Selain itu terdapat pelbagai jenis permainan outdoor dan aktiviti sukan serta riadah yang boleh dilakukan sepanjang percutian disana.

Senarai hotel di Melaka yang mendapat sijil halal

Melaka adalah negeri pelancongan popular dan mempunyai banyak hotel, resort dan penginapan lain yang disediakan untuk pengunjung. Jika anda merancang untuk bercuti ke Melaka bersama keluarga atau rakan-rakan, pastikan anda menyemak terlebih dahulu status halal agar anda tidak ragu-ragu menjamu selera di hotel terbabit. Berikut ialah senarai hotel di Melaka yang mendapat pengesahan sijil Halal dari JAKIM:

KOPERASI BELA MASYARAKAT MELAKA BERHAD (HOTEL KOBEMAS)
Jalan Mitc Prima 1,
Hang Tuah Jaya,
75450
Melaka

Tags

Emperor Hotel Melaka

Emperor Hotel Melaka ialah sebuah hotel menarik yang sentiasa menjadi pilihan pengunjung yang datang ke Melaka samada atas urusan peribadi mahupun melancong. Salah satu tarikan hotel ini ialah biliknya yang terletak di bangunan tinggi yang membolehkan pengunjung menikmati panorama indah Bandar Melaka pada waktu siang dan malam. Pengunjung juga boleh memilih bilik yang menghadap laut dimana pemandangan indah boleh dilihat diawal pagi dan juga apabila matahari terbenam.