Selangor

Selangor ialah sebuah negeri yang kaya dan maju. Ia terletak di tengah semenanjung Malaysia. Ibu negerinya ialah Shah Alam yang terkenal sebagai salah satu destinasi pelancongan bandar yang popular. Banyak tempat-tempat terkenal di Malaysia terletak di negeri ini antaranya ialah Litar Antarabangsa Sepang (SIC) dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA). Malah kedudukan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya juga berada didalam negeri Selangor. Didalam sektor pelancongan, ia terkenal dengan pelancongan bandar dimana banyak tarikan dibangunkan seperti taman tema, muzium dan galeri serta taman rekreasi. Manakala tarikan alam semulajadi yang ada termasuk kawasan peranginan air terjun dan pantai.

Dibawah ini ialah maklumat tentang tarikan pelancongan, tempat menarik dan aktiviti yang ada di negeri Selangor. Jika anda bercadang untuk bercuti di negeri ini, maklumat ini dapat membantu anda merancang itinerari percutian dan bajet yang perlu diperuntukan.

Untuk tempat menarik di negeri lain di Malaysia, lihat Tempat Menarik.

Tempat percutian menarik di Selangor

Tadom Hill Resort Selangor

Bagi anda yang inginkan percutian singkat dan tidak jauh dari ibu kota, senarai tempat menarik untuk percutian di Selangor ini boleh dijadikan panduan untuk memilih lokasi yang sesuai. Percutian Bajet telah menyusun tempat menarik mengikut jenis percutian supaya lebih memudahkan anda memilih percutian yang dikehendaki.

Nota: Untuk melihat lokasi pelancongan lain, sila lawati halaman Tempat menarik di Selangor mengikut daerah.

Tempat menarik di Shah Alam untuk dilawati

Masjid Biru Shah Alam

Shah Alam merupakan destinasi percutian yang sangat popular di Malaysia. Ini kerana terdapat beberapa tarikan pelancongan yang unik di bandaraya ini menjadikan ia pilihan keluarga dan juga rombongan sekolah. Kali ini Percutian Bajet akan berkongsi senarai tempat menarik di Shah Alam untuk dilawati dan lokasi percutian yang sering menjadi pilihan pelancong.

Nota: Untuk melihat semua tarikan pelancongan yang ada di negeri ini, sila lawati halaman Tempat menarik di Selangor mengikut daerah.

Bercuti di Pantai Remis Kuala Selangor

Pantai Remis Kuala Selangor adalah salah satu pantai cantik yang sesuai untuk bawa keluarga berjalan-jalan. Bagi penduduk Kuala Selangor, ia adalah tempat pelancongan menarik yang tidak asing lagi. Pantai ini sentiasa dipenuhi orang-ramai yang datang berkelah pada hujung minggu dan cuti umum. Kali ini Percutian Bajet akan menyingkap apa yang ada disini. Jadi, buat anda yang ingin ke Kuala Selangor, lihat samada Pantai Remis sesuai untuk dikunjungi atau tidak.

Bercuti di Pantai Morib Banting

Pantai Morib adalah lokasi pelancongan menarik di daerah Kuala Langat, Selangor. Ia sangat popular dan menjadi destinasi percutian warga kota lantaran jarak yang tidak jauh dari Kuala Lumpur. Berbagai kemudahan pelancongan juga disediakan termasuk hotel dan resort menarik. Kali ini Percutian Bajet telah mengumpulkan maklumat yang perlu anda tahu jika ingin bercuti di Pantai Morib.

Senarai hotel di Selangor yang mendapat sijil halal

Senarai hotel di Selangor yang mendapat Sijil Halal ini adalah untuk rujukan pengunjung yang ingin mengambil pakej penginapan dan makanan di hotel berkenaan. Perlu diingat bahawa hotel-hotel yang disenaraikan ini cuma mendapat pengesahan halal bagi sesetengah dapur sahaja bukan keseluruhan restoran yang ada. Sila semak laman web JAKIM untuk maklumat lanjut.

AMVERTON COVE GOLF & ISLAND RESORT SDN BHD
Pt673 Jalan Pulau Carey
Pulau Carey
42960, Telok Panglima Garang
Selangor

Tags

Sunway Lagoon Water Park Malaysia

Sunway Lagoon ialah taman tema popular yang terletak di Petaling Jaya, Selangor. Dibina dikawasan seluas 88 ekar, ia mempunyai lebih 80 tarikan pelancong yang terdiri dari Water Park, Amusement Park, Wildlife Park, Extreme Park dan Scream Park. Sunway Lagoon pernah dijadikan lokasi untuk acara muzik dunia iaitu MTV World Stage dan Arthur’s Day Celebration selama beberapa kali.

Gold Coast Morib Resort, Banting

Mungkin ramai yang belum pernah mendengar nama Gold Coast Morib Resort. Jika ada yang tertanya-tanya, ia sebenarnya adalah sebuah resort menarik yang terletak di Banting, Selangor. Tarikan utama Gold Coast Morib Resort ialah water theme park selain dari penginapan dan berbagai aktiviti pelancongan yang disediakan. Jika anda mencari destinasi pelancongan yang sesuai untuk seisi keluarga, taman tema air ini pasti menggembirakan semua terutama anak-anak anda.

Tempat menarik di Selangor mengikut daerah

Selangor mempunyai banyak tempat menarik yang boleh dikunjungi. Ia sesuai dijadikan sebagai destinasi percutian bersama keluarga kerana terdapat berbagai jenis pelancongan seperti Pelancongan Pendidikan, Agro-Pelancongan dan juga Eko-Pelancongan. Di Selangor juga terdapat taman tema menarik yang menyediakan pakej percutian keluarga yang dibuka sepanjang tahun. Bawalah keluarga anda kemana saja, Selangor menyediakan pelancongan bandar dan luar bandar yang menarik untuk semua.