Sabah

Destinasi tempat menarik di Sabah yang popular untuk dilawati. Negeri yang terletak di Malaysia Timur ini cukup terkenal dengan keindahan alam semulajadi yang mengagumkan. Ia juga merupakan lokasi percutian menarik untuk honeymoon dan percutian keluarga.

Tempat menarik mengikut negeri, lihat Tempat Menarik.

Senarai tempat menarik di Kota Kinabalu

KK BoardWalk

Salah satu destinasi pelancongan yang popular di Malaysia ialah Kota Kinabalu Sabah. Dahulunya dikenali dengan nama Jesselton. Ia juga popular dengan panggilan KK sahaja. Ramai pelancong singgah di bandaraya ini untuk melancong ke Taman Laut Tunku Abdul Rahman atau mendaki Gunung Kinabalu. Sebenarnya terdapat banyak tempat-tempat menarik di KK yang boleh dilawati dan kali ini Percutian Bajet akan senaraikan lokasi pelancongan utama untuk dilawati bila berkunjung ke sini.

Mandi-manda di Poring Hotspring Sabah

Jika anda ke Sabah, antara tempat menarik selain dari Gunung Kinabalu, anda juga boleh bermandi manda di Poring Hot Spring yang terletak di bahagian Ranau, Sabah. Poring Hot Spring sangat terkenal dengan kepanasan air yang ada disana. Banyak kajian mengatakan Poring Hot Spring sangat sesuai untuk mereka yang ada penyakit kulit. Selain itu, sesuai dijadikan tempat untuk anda merenggangkan otot-otot anda dan melancarkan peredaran darah dalam badan. Sesuai dijadikan tempat percutian menarik untuk keluarga, kerana disediakan pelbagai kemudahan yang sesuai untuk kanak-kanak dan dewasa.

Senarai hotel di Sabah yang mendapat sijil halal Jakim

Sabah adalah negeri yang cantik dan sentiasa menerima kunjungan pelancong. Bagi anda yang ingin ke Sabah tidak perlu risau dengan makanan halal. Sebagai panduan, dibawah ialah senarai hotel di Sabah yang mendapat pengiktirafan Sijil Halal Jakim yang boleh anda pilih untuk penginapan.

2INN1 BOUTIQUE HOTEL & SPA
Lot 1-7, Block B, Bandar Fajar,
Jalan Leila, 90000 Sandakan,
Sabah, Malaysia.

BALUNG RIVER ECO RESORT SDN BHD
North Wing, 4th Floor, Wisma Sabah, Jalan Tun Razak, P.O.Box 11577,
88817, Kota Kinabalu
Sabah

Tags

Senarai tempat menarik di Sabah

Negeri Sabah adalah negeri kedua terbesar di Malaysia. Dalam sektor pelancongan, Sabah terkenal dengan alam semulajadi yang cantik dan juga kebudayaan pelbagai etnik yang tinggal di negeri ini. Dalam artikel ini, anda akan diperkenalkan dengan tempat menarik di Sabah mengikut daerah, lokasi percutian dan tarikan pelancongan seperti kebudayaan penduduk tempatan, kesan peninggalan sejarah serta aktiviti menarik yang terdapat dalam daerah tersebut.