Kelantan

Kelantan terletak di bahagian pantai timur Semenanjung Malaysia. Negeri ini terkenal dengan keindahan semulajadi dimana ia berkongsi Taman Negara dengan Terengganu, Pahang dan Perak. Selain itu, negeri ini juga kaya dengan kebudayaan dan warisan.

Banyak tempat pelancongan di Kelantan untuk dilawati seperti pelancongan bandar, ecotourism dan agrotourism. Dibawah ialah tempat menarik yang ada di negeri ini seperti pantai, muzium, taman rekreasi air terjun, pantai, tempat membeli-belah dan lain-lain lagi. Anda juga boleh mendapatkan maklumat tentang destinasi percutian popular untuk memilih lokasi penginapan yang terbaik.

Jangan lupa lihat tempat menarik mengikut negeri dihalaman Tempat Menarik.

Pantai Bisikan Bayu

Pantai Bisikan Bayu, Kelantan

Pantai Bisikan Bayu adalah salah satu tempat menarik di Kelantan yang cukup popular satu masa dahulu. Ia terkenal dengan pantai yang cantik, berpasir halus dan bersih. Pantai ini menjadi tumpuan orang-ramai pada musim cuti sekolah yang datang berkelah bersama keluarga. Struktur pantai yang landai juga sesuai untuk mandi laut jika ombak perlahan.

Nota: Untuk melihat lokasi menarik untuk bercuti, sila lawati halaman Senarai tempat menarik untuk percutian di Kelantan.

Tempat menarik di Kelantan untuk dilawati

Tempat menarik Kelantan

Kali ini Percutian Bajet ingin berkongsi beberapa tempat menarik di Kelantan untuk dilawati. Bagi yang ingin bercuti di negeri bergelar Serambi Mekah ini, diharap senarai ini dapat membantu anda merancang percutian dengan lebih berkesan. Bagi memudahkan lagi, setiap destinasi pelancongan disusun mengikut Jajahan iaitu Kota Bharu, Pasir Mas, Tumpat, Pasir Puteh, Bachok, Kuala Krai, Machang, Tanah Merah, Jeli dan Gua Musang. Jadi anda hanya perlu pilih dan tentukan destinasi mana yang ingin dikunjungi.

Tempat percutian menarik di Kelantan

Tok Aman Bali Resort Kelantan

Kelantan ialah salah satu destinasi pelancongan menarik yang sering menjadi pilihan setiap kali tiba musim cuti persekolahan. Ini kerana disini terdapat berbagai tarikan seperti alam semulajadi, percutian pantai, membeli-belah barangan tempatan dan tempat-tempat menarik untuk dilawati. Selain itu, makanan tempatan turut menjadi salah satu faktor pelancong kemari. Kali ini Percutian Bajet ingin berkongsi senarai tempat menarik untuk percutian di Kelantan khas buat anda yang merancang untuk bercuti di negeri ini.

Hutan Lipur Gunung Stong Kelantan

Hutan Lipur Gunung Stong Kelantan ialah antara destinasi percutian ecotourism yang paling menarik di Malaysia. Terkenal dengan Aite terjun Jelawang yang sangat tinggi, Taman Negeri ini sebenarnya mempunyai berbagai tarikan lain. Ia kaya dengan flora dan fauna termasuk bunga terbesar di dunia iaitu Rafflesia. Selain itu beberapa spesis binatang liar juga boleh terdapat dikawasan ini seperti Gajah Asia, seladang, harimau Malaya, kambing gurun, burung enggang, tapir dan pelbagai hidupan liar eksotik lain.

Tempat menarik di Kota Bharu Kelantan

Wakaf Che Yeh Kota Bharu

Bandar paling banyak lokasi pelancongan untuk dilawati di Kelantan ialah ibu negerinya iaitu Kota Bharu. Ada tempat-tempat bersejarah, beberapa lokasi membeli-belah yang menarik, kemudahan penginapan dan kedai makan yang banyak menjadikan bandar ini destinasi pilihan setiap kali tiba musim cuti sekolah. Kali ini Percutian Bajet akan berkongsi beberapa tempat menarik di Kota Bharu yang cukup popular dikalangan pelancong sebagai panduan anda.

Senarai hotel di Kelantan yang mendapat sijil halal

Berikut ialah senarai hotel di Kelantan yang mendapat pengesahan sijil Halal dari JAKIM:

EMASLINK PACIFIC HOTEL & MANAGEMENT SDN. BHD
Seksyen 26, Jalan Pengkalan Chepa
15400, Kota Bharu
Kelantan

GRAND RIVERVIEW HOTEL (PANDANGAN WAWASAN SDN BHD)
Grand Riverview Hotel
Jalan Post Office Lama
15000, Kota Bharu
Kelantan

HABIB HOTEL SDN BHD
Lot 1159-1162, Seksyen 11, Jalan Maju
15000
Kelantan

Tags

Tarikan pelancongan di Kelantan

Tarikan pelancongan di Kelantan

Salah sebuah negeri yang menjadi destinasi pelancongan popular di pantai timur Semenanjung Malaysia ialah Kelantan. Negeri ini kaya dengan alam semulajadi yang cantik seperti air terjun, bukit dan gunung serta pantai-pantai menarik. Selain itu, negeri ini cukup terkenal dengan kebudayaan masyarakatnya yang unik. Bagi artikel kali ini, PercutianBajet akan senaraikan tarikan pelancongan di Kelantan dan juga aktiviti menarik yang ada sebagai panduan pengunjung untuk merancang percutian mereka serta memilih lokasi mana yang sesuai untuk dikunjungi.