Tempat makan

Makan malam di PNK Melaka Barat

Restoran PNK Melaka Barat

PNK Melaka Barat merupakan salah sebuah pusat pelancongan di Melaka yang semakin popular. Jika anda tidak pernah mendengar sebelum ini, PNK ialah ringkasan kepada Persatuan Nelayan Kawasan. Perkhidmatan pelancongan yang ditawarkan disini ialah Medan ikan bakar dan juga bilik penginapan yang diberi nama Chalet Nelayan. Editor Percutian Bajet berpeluang ke Melaka cuti sekolah baru-baru ini dan sempat bermalam serta menjamu selera di sini. Jadi berikut adalah maklumat ringkas serta huraian kami mengenai lokasi percutian ini dan juga perkhidmatan yang diberi.

Food Court Aman Jaya Mall Sungai Petani

Saya berpeluang mengikuti 'Karnival Bangkit' Suria FM Bersama Artis Di Sungai Petani yang diadakan di Aman Jaya Mall. Karnival tersebut memang menarik dan sangat meriah tetapi saya taknak cerita tentang perkara tersebut. Sebaliknya, apa yang ingin saya kongsikan ialah tempat makan yang sangat sedap di Food Court Aman Jaya Mall Sungai Petani.

Makan tengahari di Gerai Kak Chaq Ikan Bakar Gurun Kedah

Aku amat suka makan. Kalau orang tanya apa yang aku suka makan. Rasanya takda yang spesifik, semua aku suka makan dan yang pasti halal ok. Selain dari masak kat rumah, sekali sekala nak juga tukar angin makan kat kedai pula, nak rasa air tangan orang lain juga. Kalau bab makan memang aku agak jerewet, kalau tak sedap aku terus terang cakap tak sedap, kalau sedap insyallah aku datang lagi dan suggest kan pada orang lain.

Gerai kak Chaq Ikan bakar Gurun kedah.

Tempat makan best di Penang

Salah satu tarikan pelancongan di Penang ialah makanan sedap yang terdapat di negeri ini. Paling terkenal ialah nasi kandar, laksa Penang, pasembor dan char kuey teow. Kali ini Percutian Bajet ingin berkongsi tempat makan best di Penang yang boleh anda cuba jika bercuti disini. Selain untuk panduan pelancong yang tidak tahu ke mana hendak dituju bila ingin menjamu selera, ia juga bertujuan untuk mengelakkan salah faham seperti pengunjung yang order char kuey teow di Padang Kota dan merungut char kuey teow Penang tidak sedap.

Makan Malam di D’Madinah Corner, Sungai Petani

Bagi anda yang mencari tempat makan malam di Sungai Petani, sila cuba restoran makanan barat di D'Madinah Corner. Ia cukup terkenal dan menjadi bualan di media sosial. Lokasi D’Madinah Corner ni terletak di No 27, Taman Temusu Padang Temusu, Sungai Petani, Kedah. Waktu operasi dari jam 5.30 petang sampai 2 pagi dan cuti pada hari ahad sahaja. Sebab ramai sangat orang asyik pos gambar makan dekat sana. Mana tahan, lepas tu ramai pula yang puji makanan kat situ memang sedap dengan harga yang berbaloi. Setiap set makanan siap dengan air teh o ais atau sirap. Pilih yang mana kita suka.

Restoran Nasi Padang Langkasuka, Sungai Petani

Jika anda bercuti ke Sungai Petani dan mencari tempat makan yang menyediakan makanan lain dari biasa, anda boleh mencuba Restoran Nasi Padang Langkasuka. Restorannya sangat luas dan selesa. Ia juga nampak sangat bersih. Antara makanan yang disediakan di restoran ini ialah nasi campur, berbagai menu ayam penyet, bakso, soto, lontong dan beberapa jenis makanan Indonesia yang lain. Saya sempat berkunjung ke restoran ini untuk makan tengahari sewaktu bercuti ke The Carnival Water Park, Sungai Petani baru-baru ini.

Tempat makan sedap di Sungai Petani, Kedah

Tempat makan sedap di Sungai Petani

Salah satu aktiviti menarik semasa bercuti disesuatu tempat ialah merasa makanan tempatan. Jika anda bercuti ke Sungai Petani, Kedah, pastikan anda singgah merasa makanan di tempat makan sedap yang kami senaraikan ini.

Nota: Untuk melihat tempat-tempat menarik lain di Kedah, sila lawati halaman Tempat menarik di Kedah mengikut daerah.

Pasar malam Guar Chempedak

Pasar malam Guar Chempedak Kedah

Pasar malam Guar Chempedak adalah antara yang terbesar di Daerah Yan. Orang ramai dari sekitar daerah ini datang untuk membeli barang keperluan harian dan juga makanan. Di bangunan tepi pasar malam ini terdapat surau di tingkat 1 yang sangat luas dan digunakan oleh peniaga serta orang-ramai untuk solat berjemaah. Kemudahan tandas juga ada disini. Cukup besar dan bersih.

Pasar malam ini beroperasi setiap hari Sabtu. Ia bermula dari seawal pukul 5 petang dan berakhir sekitar 10 malam. Lokasinya adalah berhampiran lampu isyarat pekan Guar Chempedak jalan menghala ke Yan.