Bercuti di Bukit Larut

Bukit Larut atau dulunya dikenali dengan nama Bukit Maxwell sesuai dijadikan lokasi untuk percutian bersama keluarga dan rakan-rakan. Ia adalah salah satu destinasi percutian tanah tinggi yang popular dan mempunyai sejarah tersendiri. Walaupun tanpa resort ternama menanti pelancong di puncak bukit, namun ia mempunyai keistimewaan tersendiri. Keadaan dan suasana yang tenang dengan udara yang segar dapat mendamaikan setiap jiwa yang datang ke sini.

Bukit Larut

Apa yang ada di Bukit Larut?

Ramai pelancong yang bercuti di Taiping memilih untuk mendaki Bukit Larut. Terdapat jalan tar hingga ke puncak. Beberapa pemandangan menarik dapat dilihat sepanjang perjalanan termasuk air terjun. Walau bagaimanapun, tidak banyak tempat menarik untuk dilawati di puncak Bukit Larut. Apa yang ada antaranya ialah menara tinjau, taman bunga dan rumah-rumah kolonial yang dijadikan tempat penginapan pelancong. Kebanyakan tempat sudah terbiar dan tidak diusahakan lagi. Namun ia tidak menjejaskan apa-apa kerana keindahan semulajadi yang ada sudah cukup memberi kepuasan kepada pengunjung. Tiada perkataan yang dapat menggambarkan perasaan ketika melihat keindahan panorama dari menara tinjau di atas Bukit Larut. Anda cuma mampu memuji kebesaran Ilahi.

Bagaimana untuk naik ke Bukit Larut?

Anda ada dua pilihan untuk naik ke atas kawasan Bukit Larut iaitu:

  1. Menyewa kenderaan yang disediakan oleh pihak Bukit Larut. Jika anda ingin bermalam di atas, anda dinasihati untuk menempah awal perkhidmatan kenderaan Jeep, kerana sentiasa akan penuh pada musim cuti sekolah. Dikenakan bayaran sebanyak RM6 untuk dewasa dan untuk kanak-kanak separuh dari harga dewasa. RM15 dikenakan untuk mengangkut semua barang dan beg anda. Perjalanan mengambil masa lebih-kurang 30 minit untuk sampai ke tempat penginapan.
  2. Jika anda seorang yang lasak, anda boleh mendaki untuk ke puncak Bukit Larut. Jarak perjalanan naik dan turun ialah kira-kira 20km dan ketinggiannya mencecah 1036m dari paras laut. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 3 jam, bergantung pada setiap individu. Laluan menggunakan jalan yang diturap sepenuhnya. Turut disediakan beberapa pondok ditepi jalan untuk anda berehat melepaskan lelah sebelum meneruskan pendakian.

Penginapan di Bukit Larut

Tidak banyak tempat penginapan yang ada di atas Bukit Larut. Banyak rumah rehat dan chalet yang terbiar dan semakin dipenuhi lalang dan tidak terurus. Hanya tinggal beberapa rumah dan chalet sahaja untuk disewa. Hotel yang sering mendapat perhatian jika ke Bukit Larut ialah Cendana Hut. Terdapat beberapa jenis bilik yang disediakan antaranya ialah standard room dan family room. Selain itu, Cendana Hut turut menyediakan cafe untuk pengunjung Bukit Larut.

Hotel Cendana Hut di Bukit Larut

Ramai pelancong yang berkunjung ke Bukit Larut mengatakan destinasi pelancongan ini semakin dibiarkan tanpa jagaan yang rapi. Banyak tempat-tempat menarik yang terbiar tanpa pengawasan. Antaranya ialah tempat semaian bunga tulip, titi gantung dan menara serta rumah dan chalet yang terbiar kosong. Selain itu, tidak disediakan kemudahan pelancongan yang lengkap. Banyak cafe ditutup, Cuma hanya ada sebuah sahaja cafe yang dibuka dan hanya menjual air mineral serta kentang goreng. Mungkin ada benarnya.

Jika anda berminat untuk bermalam disini, sila bawa bekalan makanan yang mencukupi dan juga peralatan untuk memasak. Akhir sekali, kongsikan pengalaman anda bersama kami jika anda pernah bercuti ke Bukit Larut.

Comments

5

Any package for Bukit Larut taiping

Minta maaf. Kami tidak menyediakan pakej percutian Bukit Larut.

bagaimana cara nak tempah chalet disana.

how much is the bajet to go there

macamana cara dan dimana nak sewa jeep utk naik ke bukit larut

Add new comment